Kerstmenu inspiratie

Kerstmenu inspiratie

Ik houd van kerst, de kerstboom, lichtjes, gezelligheid (dit jaar met iets minder mensen) en lekker eten.
Omdat veel mensen zoekende zijn tijdens de kerst naar een balans tussen genieten en gezond eten heb ik
ter inspiratie een gezond, smaakvol en simpel kerstmenu voor jullie samengesteld.


Starter Artisjok met yoghurtdip
Heerlijk gerechtje om mee te starten. Van oudsher wordt de artisjok
gebruikt ter ondersteuning van een gezonde lever- en galfunctie en ter verbetering van de spijsvertering.
Een goed begin van je kerstmenu.

Ingrediënten (voor 4 personen)
2 artisjokken
1 citroen
50 gram Griekse yoghurt
1 el mayonaise
1 el witte wijn azijn
2 tl mosterd
zout en peper

Bereiding
Verwijder de stelen en de onderste bladeren van de artisjokken. Snijd de citroen doormidden en wrijf met een helft over de onderkanten van de artisjokken om te voorkomen dat deze bruin worden. Breng een grote pan met water aan de kook, pers één van de citroenhelften uit boven de pan, en kook de artisjokken in zo’n 30 minuten gaar. Leg er een bord op zodat de artisjokken geheel onder water staan. Meng voor de dip ondertussen de Griekse yoghurt met een eetlepel mayonaise, een eetlepel citroensap, de witte wijnazijn, de mosterd en een snuf zout en peper. Schep de artisjokken voorzichtig uit de pan als ze gaar zijn en serveer ze met de yoghurtsaus.


Voorgerecht Venkelsoep
Licht zoetige venkel prei soep met zalmsnippers

Ingrediënten (voor 4 personen)
2 prei
1 venkel
1 kleine appel (biologische)
1 el olijfolie
3 takjes tijm
1 liter groenten bouillon (bij voorkeur zonder smaakversterkers)
1 tl kerriepoeder
0,5 tl kurkuma
100 gram biologische gerookte zalm
Voor de garnering
1 takje tijm
Loof van de venkel
2 el extra vierge olijfolie

Bereiding
Snijd de prei in ringen en spoel af. Snijd de loof van de venkel, snijd fijn en leg apart. Snijd de stelen en een stukje van de onderkant van de venkel (deze gebruik je niet), snijd de venkel in dunne plakjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes. Verhit olijfolie in een soeppan. Bak de prei 3 minuten en voeg de plakjes venkel en de appel toe en bak nog 5 minuten. Voeg daarna de blaadjes van de tijm samen met de bouillon, kerrie en kurkuma toe. Breng de venkelsoep aan de kook en kook in 15 minuten gaar, haal de soep van het vuur en pureer met een staafmixer. Snijd de gerookte zalm in snippers en voeg deze toe aan de soep. Serveer de venkelsoep met nog wat blaadjes tijm, een scheutje olijfolie en het fijn gesneden venkelloof


Hoofdgerecht Kabeljauwfilet met hazelnoot tapenade en pompoenpuree

Ingrediënten kabeljauw (voor 4 personen)
700 gram biologische kabeljauw
80 gram hazelnoten zonder vlies
4 el olijfolie
0,5 citroen
0,5 sjalot
handje peterselie
4 el witte wijn
peper en zout

Ingrediënten Pompoenpuree (4 personen)
1 biologische pompoen
300 gram pastinaak
4 el olijfolie
1 el groente bouillonpoeder
tijm
4 el pompoenpitten
peper en zout

Bereiding kabeljauw
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en leg hierin de kabeljauw. Hak de hazelnoten fijn. Was de citroen schoon en rasp de schil. Snijd de sjalot en peterselie heel fijn. Meng de sjalot, citroenrasp, peterselie en hazelnoten. Strooi dit mengsel over de vis. Schenk de olijfolie en witte wijn over de vis en strooi er wat peper en zout over. Zet de schaal in de oven en bak de vis ongeveer 20 minuten.

Bereiding pompoenpuree
Schil de pompoen en pastinaak en snijd deze in blokken. Doe de olijfolie in een pan en bak de groenten hierin. Voet de bouillon en de tijm toe. Dek de pan af en smoor de pompoen en pastinaak in 15 zachtjes gaar. Rooster de pompoenpitten. Als de groenten gaar zijn pureer deze dan met een staafmixer fijn. Breng de puree op smaak met wat peper en zout. Strooi vlak voor serveren de pompoenpitten over de puree.


Bijgerecht Gewokte spruitjes met balsamico azijn

Ingrediënten
500 gram spruitjes
1 rode ui
2 el olijfolie
2 el crème de balsamico

Bereiding
Maak de spruitjes schoon en stoom deze in een klein laagje kokend water in 12-15 minuten gaar. Snijd ondertussen de rode ui fijn en doe deze samen met de olijfolie in een hapjespan. Als de ui glazig ziet voeg de spruitjes toe en bak op middelhoog vuur 3 minuten mee. Voeg daarna de balsamico toe en bak nog 3 minuten.


Nagerecht Geroosterde peer met hazelnoten en honing

Ingrediënten (voor 4 personen)
2 rijpe kleine handperen
20 gram hazelnoten
0,5 tl kaneel
snufje gemberpoeder
1 el honing
1 el citroensap
20 gram grasboter
Lekker met:
1 el cranberrycompote
Yoghurtijs

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed je bakplaat met bakpapier. Snijd de peren doormidden en laat de steeltjes eraan zitten. Schep met een lepeltje alle klokhuizen eruit. Leg de halve peren met de bolle kant op de bakplaat. Hak de hazelnoten grof. Mix de kaneel, gemberpoeder, honing en citroensap door elkaar en bestrijk hiermee de bovenkant van de peertjes. Leg in het holletje van elke peer een klein stukje boter en bestrooi de peren met de hazelnoten. Bak de peertjes in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten zacht goudbruin. Laat afkoelen tot lauwwarm en serveer met cranberrycompote en yoghurtijs.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *